Opis: Skład: liofilizowane szczepy bakterii Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. diacetylactis, Lactococcus lactis subsp. cremoris, Streptococcus salivarius subsp. thermophilus Zakwaska do ukwaszenia śmietany w warunkach domowych. Domowe przygotowanie śmietany to zadanie dla prawdziwych smakoszy. Śmietana zawiera żywe bakterie kwasu mlekowego, a także liczne składniki odżywcze, takie jak: potas, wapń, żelazo, witaminy A, E, B1, B2, C, PP. Śmietana przygotowana z Zakwaski nie zawiera żadnych syntetycznych dodatków (stabilizatorów, zagęszczaczy, konserwantów) i tłuszczów roślinnych, takich jak tani olej palmowy. Zdecyduj o zawartości tłuszczu. Przygotowując samodzielnie śmietanę samemu decydujemy o jej kaloryczności, wybierając śmietankę do ukwaszenia, o takiej zawartości tłuszczu jaka nam odpowiada. Do ukwaszenia śmietany możemy wykorzystać oferowaną w sklepach śmietankę, ale warto posłużyć się również mlekiem o 6 procentowej zawartości tłuszczu. W ten sposób otrzymamy ukwaszony produkt, który będzie miał wartość kaloryczną 2,5 razy mniejszą niż 20 procentowa śmietanka.
|