Opis: PWRiL 1986, stan db (podniszczona lekko okładka), str. 384 ISBN 83-09-00824-4 WSTĘP BUDOWA I CZYNNOŚCI ORGANIZMU ZWIERZĄT Komórki i tkanki Narządy i układy Układ kostny Układ mięśniowy Układ powłokowy • Budowa skóry • Owłosienie skóry • Gruczoły skórne • Kopyta, racice i rogi Układ oddechowy Układ poka rm owy • Budowa poszczególnych części układu pokarmowego • Trawienie • Strawność paszy Układ krwionośny • Budowa narządów krwionośnych • Krążenie krwi, jej skład i rola w organizmie Układ moczowy Układ rozrodczy • Ruja, zapłodnienie, ciąża i poród • Gruczoły mleczne i mleko Układ wydzielania wewnętrznego Układ nerwowy • Odruchy bezwarunkowe i warunkowe • Narządy czucia Powiązanie działania narządów i układów w organizmie Ćwiczenia Pytania CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH PASZ Rola poszczególnych składników pokarmowych i ich przemiany w organizmie zwierząt Woda Białko Węglowodany Tłuszcz Sole mineralne Witaminy ii antybiotyki Wartość pokarmowa pasz Sposoby określamia wartości pokarmowej pas Czfnniki wpływające na wartość pokarmową pasz Podział i charakterystyka pasz Pasze objętościowe soczyste • Zielonki • Kiszonki • Okopowe • Pasze wodniste pochodzenia przemysłowego Pasze objętościowe suche • Siano • Słoma, plewy i strączyny Pasze treśaiwe • Przemysłowe mieszanki paszowe . • Pasze treściwe produkowane w gospodarstwie rolnym • Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego . Pasze mineralne i syntetyczne związki amonowe Ćwiczenia Pytania CHÓW BYDŁA Typy użytkowe i pokrój bydła Typy użytkowe Cechy prawidłowej budowy bydła Cechy świadczące o mleczności ikrowy Rasy bydła w Polsce, Bydło (nizinne czarno-białe Bydło polskie czerwone Bydło nizinne czerwono-białe Bydło simentalskie Rozpłód Ogólne wiadomości o rozpłodzie bydła Sposoby rozrodu bydła Określanie aiełnośai i zasuszanie krów Cielenie się 'krów Postępowanie z noworodkiem Żywienie Ogólne wiadomości o żywieniu bydła Sposób układania dziennych dawe>k pokarmowych dla ikrów Żywienie krów w okresie letnim • Żywienie pastwiskowe • Żywienie zielonkami koszonymi Żywienie krów w okresie zimowym Opasanie krów wybrakowanych Opasanie młodego bydła Pojenie bydła Zapotrzebowanie pasz Wychów młodzieży Wybór cielęcia do chowu i na opas , Żywienie cielą CHÓW KUR Rasy i typy kur Rozmnażanie Lęgi sztuczne Lęgi maturalne Wychów kurcząt Żywienie kurcząt Brakowanie kurcząt Żywienie kur Rodzaje pasz w żywieniu kur Metody żywiienia Pomieszczenia dla kur Użytkowanie nieśne kur Systemy chowu kur Przechowywanie ii sprzedaż jaj Użytkowanie mięsne kur Ważniejsze choroby kur Ćwiczenia Pytania PODSTAWY PRACY HODOWLANEJ Cele i zadania pracy hodowlanej Podstawowe wiadomości o dziedziczeniu cech u zwierząt Przykłady dziedziczenia prostych cech u zwierząt Dziedziczenie cech użytkowych Ocena wartości użytkowej zwierząt Hodowla zarodowa Księgi zwierząt zarodowych Świadectwo pochodzenia (rodowód.) Obory i chlewnie zarodowe i reprodukcyjne Praca hodowlana w gospodarstwach indywidualnych Możliwości wyboru (selekcji) najlepszych samic Znaczenie dobrego rozpłodnika Uznawanie rozpłodników Możliwości doboru rozpłodników w gospodarstwach indywidualnych Metody hodowli Hodowla w czystości rasy Krzyżowanie Ćwiczenia Pytania RACJONALIZACJA ORGANIZACJI GOSPODARSTWA ROLNEGO Dlaczego rolnik prowadzi gospodarstwo rolne? . O czym rolnik decyduje, a na co wpływu nie ma? Uproszczenie i specjalizacja gospodarstw Korzyści i warunki wprowadzenia specjalizacji Zasady doboru działalności w gospodarstwie Ekonomiczno-organizacyjna charakterystyka ważniejszych gałęzi i działalności Chów ilcrów mlecznych Opas bydła Chów owiec Chów trzody chlewnej i drobiu Co trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze kierunku specjalizacji gospodarstwa? Zasoby własinej siły roboczej Możliwości donajmu siły roboczej w sezonie i -korzystania z usług produkcyjnych Inne warunki przyrodniczo-ekonomiczne Dobór gatunku zwierząt i wielkość stada Co rozszerzać, a z czego rezygnować? Zwierzęta własnego chowu czy z zakupu? Poziom intensywności produkcji Jedna czy trzy 'krowy? Żywienie bardzo obfite nie zawsze ekomomiczne Uproszczenie żywienia Efektywność powierzchni paszowej Czy należy sporządzać bilans pasz? Przykłady organizacji gospodarstw specjalizujących się w produkcji zwierzęcej Gospodarstwa specjalizujące się w chowie trzody chlewnej Gospodarstwa specjalizujqce się w chowie bydła Nowe formy organizacji produkcji w gospodarstwach indywidualnych Wpływ skali produkcji na efekty gospodarcze Proca w zespołach rolnych Kooperacja rolników indywidualnych z innymi sektorami gospodarki rolnej Pytania PRZEMYSŁOWE METODY CHOWU ZWIERZĄT. Przemysłowe metody chowu bydła Cechy przemysłowej technologii produkcji zwierzęcej Zasady prowadzenia produkcji przemysłowej • Przygotowanie zwierząt do zasiedlenia fermy • Odchów jałówek • Wychów cieliczek • Wychów jałówek Przemysłowe metody produkcji mleka • Technologia włoska . • Technologia jugosłowiańska • Technologia niemiecka (RFN) • Technologie polskie Opas młodego bydła Przemysłowe metody chowu trzody chlewnej Systemy organizacji procesu produkcyjnego • Technologia włoska firmy Gi-Gi • Technologia krajowa - Biura Studiów i Projektów Wzorcowych Budownictwa Wiejskiego Rola człowieka Pytania
|